اماکن دیدنی یزد

(شما با کلیلک یا لمس کردن اسم هر یک از اماکن دیدنی به لوکیشن دقیق آن در گوگل مپ دسترسی پیدا می کنید.)

1-باغ دولت آباد

باغ دولت آباد یکی از جاهای دیدنی شهر یزد است که از میراث جهانی ایران نیز به شمار می‌رود و به‌عنوان یکی از ۹ باغ ایرانی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. این باغ زیبا که در محله چهار منار قرار گرفته است، یکی از قدیمی‌ترین باغ‌‌های شهر یزد محسوب می‌شود.

باغ دولت ‌آباد یزد از نمونه باغ‌های بزرگ ایران است که در سال ۱۱۶۰ هجری قمری در دوره زندیه بنا شده است. این باغ بزرگ یکی از بنیادها و آبادانی‌های محمدتقی خان مشهور به خان بزرگ، سرسلسله خاندان خوانین یزد و مرد مقتدر آن عهد و معاصر با شاهرخ میرزا و کریم‌خان زند بوده است. است. وی ابتدا قناتی با نام دولت آباد ایجاد کرد و سپس از آب آن قنات، باغ دولت آباد را به وجود آورد.

نات تاریخی عظیم و مهم دولت‌ آباد دارای قدمتی بیش از دویست سال است که از احداث پنج رشته قنات تشکیل‌ شده است. این قنات نقشی اساسی در موجودیت‌ بخشی به باغ دولت آباد دارد، به طول تقریبی ۶۰ کیلومتر یکی از مهم‌ترین و طولانی‌ترین قنات‌های شهر یزد است. قنات از ارتفاعات مهریز سرچشمه می‌گرفت و پس از مشروب کردن بخشی از اراضی مهریز و به کار انداختن چند آسیاب آبی به یزد می‌رسید و همه باغ دولت آباد را سیراب می‌کرد و پس‌ از آن به‌ طرف اراضی اطراف باغ جاری می‌شد و زمین‌های کشاورزی را سیراب می‌کرنچه اين باغ را در ميان باغ‌های ايرانی شاخص نشان می‌دهد، بادگير مرتفع آن است که با بیش از  ۳۳/۸ متر بلندترين بادگير جهان شناخته‌ شده‌ است. از ديگر خصوصيات اين بادگير، هشت‌ضلعی بودن آن‌ است که باعث می‌شود باد در هر جهت بوزد و به‌راحتی و به‌سرعت به قسمت زيرين هدايت شود. از سوی ديگر در زير اين بادگير حوضی قرار دارد به‌طوری که با وزيدن باد به سطح آب حوض، هوای خنکی را داخل بنا ايجاد می‌کند. دراین ساختمان با تلفیق باد و آب که درحوض‌های داخل ساختمان در جریان است، هوای خنک از زیر بادگیر به قسمت شاه‌نشین و تالارها انتقال پیدا می‌کند. به همین دلیل به این بنا، ساختمان تابستانه نیز گفته می‌شود.

برای بازدید از باغ دولت آباد و لذت بردن از زیبایی‌ها و فضای دلنشین آن می‌توانید همه‌روزه از ساعت ۷:۰۰ صبح تا ۲۲:۳۰ (به‌جز روز عاشورا) به این

مکان مراجعه کنید

2-بازار های سنتی یزد

بازارهای تاریخی یزد جز مهم ترین جاذبه های تاریخی کشور هستند. واقع شدن این استان در بین راه مسیرها و کاروان های تجاری حائز اهمیت ترین دلیل وجود چندین مورد بازار در آن جا است.

بازار خان

بازار خان را باید مشهور ترین مرکز تجاری سنتی یزد دانست. قدمت آن به عصر ناصری باز می گردد و در ابعادی حدود 270 متر طول و ارتفاع 4 تا 6 متر ساخته شده است. مبتنی بر سبک معماری آن دوره، در این فضا نیز حمام عمومی، آب انبار و تکیه وجود دارد.

یکصد و پنجاه و سه غرفه در راسته و تیمچه های آن به طور مجزا فعالیت می کردند که هنوزهم برخی از آن ها به کار خود ادامه می دهند. یکصد حجره در ضلع شرقی و مابقی در شمال محوطه قرار داشتند. بازارهای صدری، علاقبندی، زرگری، مسگری، چیت سازی، قیصریه، پنجه علی و … همگی امروزه به عنوان مجموعه خان شناخته می شوند.

مجموعه تماشایی خان که در اردیبهشت سال 1382 در فهرست آثار ملی جای گرفته، هم کنون در خیابان قیام آماده پذیرایی از تمامی گردشگران است. به پیشنهاد مستر بلیط در سفر به یزد گشت و گذاری در این فضای استثنایی را در الویت برنامه های خود بگذارید.

بازار زرگری

بازار زرگری یا زرگرها یکی از قسمت های شاخص مجموعه خان است. طلا سازی قدمت دیرینه ای در شهر یزد دارد، به واسطه همین موضوع حجره های این بخش همواره از پر ازدحام ترین مناطق محسوب می شد. سقفی طاق مانند و نورگیر آن جلوه زیبایی به محیط بخشیده است و معماری قابل توجه اش حتما نظرها را به خود معطوف می کند. هنوز هم 53 غرفه آن علی رغم اندک آسیب هایی که دیده اند، استوار ماده اند.

بازار مسگری

اوج فعالیت بازار مسگرها به قرن نهم هجری قمری مربوط می شود. انواع و اقسام ظروف و قابله های مسی که به دست هنرمندان یزدی ساخته شده در آن جا به فروش می رسد. این بخش که در مجموعه خان واقع در خیابان قیام واقع شده، از دیدنی ترین بازارهای شهر محسوب می شود.

بازار پنجه علی

تقریبا 600 سال تجربه کار و فعالیت در پس غرفه های بازار پنجه علی از بازارهای تاریخی یزد وجود دارد. در گذشته راسته مسگرها و ظروف مسی آن بیش از سایرین پر رفت و آمد بود.

بازار تبریزیان

در امتداد بازار پنجه علی به سرای دیگری وارد می شویم که با عنوان تبریزیان شناخته می شود. طول محوطه نزدیک به 60 متر است؛ خشت و آجر اجزای اصلی سازنده ساختمان بازار را تشکیل می دهند.

بازار قیصریه

در حوالی مدرسه خان، بازار قیصریه واقع شده است، در دوره قاجار تنها اشراف و ثروتمندان می توانستند از آن جا خرید کنند. البته منع قانونی برای دیگران وجود نداشت، بلکه قیمت کالاها به اندازه قابل تاملی بالا بود. در واقع اگر به دنبال شیئ ممتازی می گشتند آن را در قیصریه می یافتند.

در حال حاضر انواع پارچه های مختلف و خوش نقش و نگار سنتی را می توان در آن جا خریداری کرد. بنابر همین دلیل که قیصریه کمی خصوصی تر از سایرین به نظر می آمد، نظم و ترتیب و ظاهر مرتب تری هم داشت. پاکیزگی آنه به مراتب بیشتر بود و مفصل تر به آن رسیدگی می شد.

بازار کاشیگری

برخلاف آن چه احتمالا از نام این مکان استنباط می شود، در آن جا غرفه های آهنگری فعالیت می کردند. در این بازار متعلق به عصر زندیه، بیشتر اقلامی چون نعل اسب، قابلمه های فلزی و ابزار و وسایل کشاورزی مانند بیل، کلنگ و … در آن جا به فروش می رسید.

بازار دروازه مهریز

بازار خشتی دروازه مهریز با معماری غالب عصر گورکانی به خواست علی آقا داروغه یزدی، در حد فاصل بازار خان و کوچه فعلی دارالشفاء قرار گرفته است. دیواره های سازه از خشت و گل تشکیل شده و سقف طاق دار و چهار متری آن بسیار زیبا است. انواع اقلام مورد نیاز مردم، از لباس تا مواد غذایی در آن جا به فروش می رسید. این مورد نسبت به فضاهای تجاری دیگر تا حدود بیشتری عام المنفعه به نظر می رسید.

بازار حاج قنبر

قدمت بازار حاج قنبر به قرن نهم هجری قمری باز می گردد. تمامی مغازه های منفردی که در حوالی حسینیه امیر چخماق هستند جزو مجموعه آن محسوب می شوند. اطلاعات زیادی درباره سال دقیق ساخت و علت نام گذاری آن در دست نیست.

با این حال نقل می شود که حاکم وقت یزد، زمانی که چند سده از بهره بردای فضا می گذشت، در قرن 13 هجری قمری، نسبت به مرمت گسترده، ایجاد برخی تغیرات و قسمت های جدید در آن اقدام کرد.  بازار صدری یا شازده فاضل، بازار میرزا کریم، افشار و عباسی به از دیگر سرای های معروف یزد هستند که در زمان سلسله قاجار ساخته شده اند.

برای دسترسی به آن ها باید به مجموعه خان وارد شوید. به ترتیب بازارهای سراج، علاقبندی و ریسمانیان که همگی ازجمله آثار ملی ایران هستند؛ به قرن هشتم، نهم و عصر پهلوی تعلق دارند.

تیمچه های معروف یزد

تیمچه را باید یک نوع کاروانسرا معرفی کرد. با این تفاوت که فضای اعیانی تر و خصوصی تری داشتند و اقامت در آن ها به هزینه بیشتری وابسته بود. درون بازارهای تاریخی یزد به بیست دهنه تیمچه بر می خوریم. وکیل، هراتی، ملک و علی خان از مشهور ترین آن ها هستند.

3-مجموعه امیرچقماق

میدان امیر چخماق یا امیر چقماق از شاخص‌ترین جاهای دیدنی یزد محسوب می‌شود که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و از بخش‌های مختلفی از جمله بازار، تکیه، مسجد و آب‌انبار تشکیل شده است. کاروانسرای شعبان در ضلع شمالی میدان و حمام و کاروانسرای بافتی‌ها در غرب تکیه امیر چخماق از دیگر جاذبه‌های این مجموعه هستند. در مقابل تکیه نیز حوض بزرگی با فواره و چند مجسمه خودنمایی می‌کند که به نقش و اهمیت آب و فرهنگ سقایی اشاره دارد.

میدان امیر چخماق، اثری به‌جامانده از دوره تیموری در قرن نهم هجری است که توسط امیر جلال‌الدین چخماق، از سرداران شاهرخ تیموری ساخته شد. او پس از رسیدن به مقام حاکمیت یزد همراه با همسرش «ستی فاطمه» اقدام به ساخت مسجد جامع نو در ده «دهوک سفلی» کرد و روبه‌روی آن ميدانگاه وسیعی ساخت. این مسجد و میدانگاه بعدها به مسجد امير چخماق و ميدان امير چخماق شهرت یافتند. حاکم یزد همچنین در گرداگرد میدان، بناهای ديگری همچون آب‌انبار، قنادخانه، بازار، خانقاه، كاروانسرا، حمام، چاه آب سرد و… نيز احداث کرد.

4-محله فهادان یزد(بافت سنتی یزد)

بافت تاریخی یزد جزو دست نخورده‌ترین بافت‌های مسکونی در تاریخ ایران است که وسعتی در حدود ۷۰۰ هکتار دارد. این بافت تاریخی به‌عنوان یکی از بهترین جاهای دیدنی یزد به شمار می‌رود که ترکیبی متوازن از خانه‌ها، کوچه‌های قدیمی خشتی و ساباط‌ها است و آثار تاریخی زیادی در دل خود دارد. در این بافت تاریخی، تمامی امکانات زندگی اجتماعی و فردی فراهم شده است. بافت تاریخی یزد از سمت جنوب به خیابان کاشانی، از سمت شمال به خیابان دولت‌آباد، از شرق به محله فهادان و از مغرب به خیابان مطهری محدود می‌شود. در این بافت تاریخی بیش از ۱۷۰۰ بنای خشتی وجود دارد.

در بافت تاریخی شهر یزد، خانه‌ها با معماری خاص کویری ساخته‌ شده‌اند. شاخصه این نوع معماری، وجود گنبد، بادگیر و آب‌انبارها در خانه‌ها است. خانه‌ها دارای کاربری زمستانی و تابستانی هستند و پشت‌بام‌های خاص و جذاب آن‌ها برای شب‌نشینی تابستان در نظر گرفته شده است. خانه‌ها از حیاط‌‌های منحصربه‌فرد و زیبا برخوردار هستند که گردشگران را جذب خود می‌کنند. کوچه‌های گلی و باریک آشتی‌کنان با معماری جذاب، رستوران‌های متعدد، اقامتگاه و هتل‌های گوناگون، مسجد جامع یزد، آب‌انبارهای کویری از جمله آب‌انبار شش بادگیر، بازار و میدان امیرچخماق، نمونه‌هایی از دیدنی‌های بافت تاریخی یزد هستند که چشم‌انداز جذابی برای گردشگران دارند.

خانه‌های ایلخانی بافت تاریخی یزد برای گردشگران جذابیت بسیاری دارد و هنوز هم قابل سکونت است. مسجد چهارمنار یا میرخضرشاه، بقعه شمس‌الدین، آب‌انبار کوچه‌بندان و باغ دولت‌آباد از دیگر بناهای تاریخی بافت قدیمی شهر یزد هستند.

5- مسجد جامع

تعداد زیادی از جاهای دیدنی یزد را آثار تاریخی تشکیل می‌دهند؛ آثاری با معماری بی‌نظیر ایرانی که هرکدام روایتی شنیدنی را از تاریخ این شهر بازگو می‌کنند. از معروف‌ترین این بناهای تاریخی که در مرکز شهر واقع شده است، می‌توان به مسجد جامع یزد اشاره کرد.

 

مسجد جامع یزد به‌واقع ترکیبی است از سه مسجد که در دوره‌های تاریخی گوناگون شکل گرفته‌‌اند. بنای اولیه مسجد را نیز روی آتشکده‌ای ساسانی احداث کرده‌اند. این پیشینه غنی تاریخی و فرهنگی در کنار معماری دیدنی و تزیینات باشکوه مسجد، آن را به یکی زیباترین مساجد تاریخی در ایران بدل کرده‌اند

مسجد جامع یزد قدیمی‌ترین نمونه معماری در قرن نهم هجری در معماری ناحیه مذهبی یزد است. بسیاری از اهالی یزد می‌گویند برای تهیه خاک کاشی‌ها و مصالح مسجد جامع از خاک کربلا و گلاب استفاده‌ شده است. این اثر تاریخی در ۳۱ تیر ۱۳۱۳، با شماره ۲۰۶، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

موزه مسجد جامع یزد کار خود را از سال ۱۳۹۳ خورشیدی با هدف نمایش آثار تاریخی مرتبط با آیین و فرهنگ روزگار قدیم، به‌خصوص دوره اسلامی آغاز کرد. از دیگر اهداف موزه، معرفی تاریخچه مسجد و بررسی روند مرمت‌ها و بازسازی‌های آن بوده است. مجموعه موزه شامل ۳۵۰ قطعه می‌شود که به دوره ایلخانی تا دوره معاصر تعلق دارند.

6-آتشکده زرتشتیان

آتشکده یزد محل نگهداری آتش مقدس زرتشتی در شهر یزد و نیایشگاه زرتشتیان ساکن در این شهر است. قدمت این آتشکده به دوران پهلوی می‌رسد؛ هرچند آتشی كه در آن می‌سوزد، بيش از ۱۵۰۰ سال روشن مانده است. در واقع، آتش موجود در آتشکده زرتشتیان یزد، یکی از سه آتش باستانی و مقدس پیروان زرتشت از دوره ساسانیان بوده که همچنان روشن و شعله‌ور است.

آتشکده یزد یکی از نمادهای شهر یزد و بخشی از میراث فرهنگی و تاریخی این شهر کهن و نمونه‌ای از همزیستی ادیان گوناگون در کنار یکدیگر محسوب می‌شود. این آتشکده در تاریخ ۲۲ شهریور ۱۳۷۸ هجری شمسی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و امکان بازدید از آن برای گردشگران وجود دارد.

آتشکده نمونه‌ای از نیایشگاه‌ زرتشتیان است که در آن آتش، جایگاه ویژه‌ای دارد و مهم‌ترین نیایش‌های دینی از جمله خواندن اوستا و گات‌ها در آن و در برابر آتش صورت می‌گیرد. آتشکده یزد یکی از این نیایشگاه‌ها است که ارزش بسیاری برای زرتشتیان دارد. این مکان با نام آتشکده وَرهُرام نیز شناخته می‌شود و آتش مقدس ورهرام در آن قرار دارد. مسئولان این بنای ارزشمند زرتشتی، وظیفه‌ روشن نگه‌داشتن آتش آتشکده را به فردی مطمئن و مورد اعتماد واگذار کرده‌اند.

آتشکده بهرام یزد در تاریخ ۲۲ شهریور ۱۳۷۸ هجری شمسی با شماره ثبت ۲۴۳۱ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت. گروهی از زرتشتیان با این موضوع چندان موافق نبودند؛ چراکه می‌گفتند ورود گردشگران به این مجموعه باعث سلب آرامش نیایشگران می‌شود و پاکیزگی این مکان از بین می‌رود که در دین زرتشتی از جایگاه والایی برخوردار است. در هر صورت به‌دلیل درخواست زیاد گردشگران برای بازدید از این مکان، بخشی از آن برای بازدیدکنندگان در نظر گرفته شده است و امروزه در زمره جاذبه‌های استان یزد قرار دارد. آتشکده یزد از نظر بار تاریخی و فرهنگی و همین طور از دید معماری، الهام‌بخش و زیبا است.

7-دخمه زرتشتیان:

دخمه زرتشتیان که با نام برج خاموشان و برج سکوت نیز شناخته می‌شود، در ۱۵ کیلومتری جنوب شرقی یزد روی کوه دخمه قرار دارد. این دخمه یکی از نشانه‌های آداب‌ورسوم کهن زرتشتیان است که به مراسم تدفین مردگان آن‌ها مربوط می‌شود؛ رسمی که امروزه منسوخ شده؛ اما این یادگاری را از خود بر جای گذاشته است. این اثر تاریخی در زمره آثار ملی ایران به حساب می‌آید.

یکی از مهم‌ترین اسنادی که از زمان فعالیت دخمه زرتشتیان در یزد وجود دارد، بخشی از مستند باد صبا است که در سال ۱۳۴۸ هجری شمسی توسط «آلبرت لاموریس» (Albert Lamorisse) ساخته شد. این فیلم روایتی جالب از سراسر ایران را به نمایش می‌گذارد که از نگاه و زبان «باد صبا» همچون داستانی شنیدنی روایت می‌شود.

کارگردان در آغاز این سکانس، راهی را نشان می‌دهد که پیکر مرده از پای کوه تا دادگاه بر دوش نساسالاران یا نساکشان برده می‌شود  و گویی سعی دارد دشواری راه آخرت را به تصویر بکشد. دخمه بزرگ مانکجی در سمت چپ و دخمه کوچک و تازه‌ساخت‌ گلستان در سمت راست به وضوح دیده می‌شود. با اوج گرفتن دوربین، در سطح دخمه بیش از ۱۰ مرده به چشم می‌خورد و در استودان انبوهی از استخوان‌ها و یک چوب وجود دارد. پس از دیدن داخل دخمه، دوربین بالا و بالاتر می‌رود و سعی می‌کند پرواز روان و فروهر به عالم بالا را در ذهن بیننده تداعی کند. بنا بر باور زرتشتیان، آدمی از چهار پاره تشکیل شده است که عبارت‌اند از: تن، جان، روان و فروهر. تن و جان در هنگام مرگ نابود می‌شوند؛ ولی دو مورد دیگر تا ابد باقی می‌مانند.

8-موزه های معروف یزد:

8-1موزه آب یزد، خانه کلاهدوزها

بین لیست موزه های یزد، شاید بتوان اقرار کرد که یکی از مهم ترین موزه های یزد، موزۀ آب یا همان خانه کلاهدوزهاست که ساخت آن به زمان قاجار بر‌می‌گردد. حاج سید علی اکبر کلاهدوز که تاجری بزرگ بوده در سال ۱۲۶۶ ساخت این خانه را با مساحت ۷۲۰ متر‌مربع آغاز کرده و در سال ۱۲۶۹ به پایان رسانده.

8-2موزه قصر آیینه و روشنایی یزد

بدون شک یکی از زیباترین و حیرت انگیزترین موزه های یزد موزه قصر آیینه است. موزه قصر آیینه در باغی سرسبز به وسعت ۸ هزار متر مربع و در دل یکی از خانه‌های تاریخی یزد احداث شد و ارمزو یکی از جاهای دیدنی یزد به شمار می‌رود. این موزه دارای آثار مختلفی ازسلاح های قدیمی، آثار تاریخی، کتب و تمبرهای قدیمی، سکه ها و اشیا ارزشمند و غیره از دوران ساسانیان و قاجاریان و سایر دوره های تاریخی ایران است. گرچه آثار باستانی و تاریخی موجود در موزه بسیار شگفت آور و با ارزش اند اما آنچه که موزه قصر آیینه را به جواهر درخشان موزه های یزد تبدیل کرده معماری خاص خانه ای است که موزه در آن قرار گرفته است. از نظر قدمت باید گفت خانه چندان قدیمی نیست و قدمتش به دوران پهلوی اول باز می گردد ولی معماری آن در کنار آثار باستانی موزه ترکیب عجیبی را پدید آورده که حتی اگر برای چندمین بار هم بلیط هواپیما خریده و به سفر در یزد فکر کنید باز هم هوس بازدید از این موزه را خواهید داشت. جالب است بدانید این خانه به دستور فردی به نام صراف زاده ساخته شد که می خواست مهمانسرای خصوصی خود را در یزد داشته باشد. معماری موزه قصر آیینه ترکیبی از معماری ایرانی و اروپایی است که هنرمندانه توسط معماران و استادکاران ایرانی در کنار یکدیگر قرار گرفته و ساخته شده است. از بخش های قابل توجه این خانه قدیمی آینه کاری های آن است که قدرت دست و هنر هنرمندان ایرانی را به رخ جهانیان می کشد. موزه قصر آیینه و روشنایی یزد از ساعت ۸ صبح تا ۸ شب پذیرای گردشگران و بازدیدکنندگان گرامی است که برای بازدید از این موزه بلیط تهیه کرده اند

معماری خانۀ کلاهدوزها، مانند بسیاری از خانه‌های ایرانی و یزدی است. اتاق‌ها و تالارها همگی اطراف یک حیاط مرکزی واقع شده‌اند تا برای هر فصلی از سال آفتاب‌گیر و سایه‌گیر خود را داشته باشند. بر دیوارهای داخلی و بیرونی خانه کلاهدوزها از گچ‌کاری و آینه‌کاری‌های ظریفی استفاده شده است.

8-3موزه اسناد تاریخی یزد، خانه لاری ها

خانه لاری‌ها از جمله مهم‌ترین بناهای تاریخی و جاهای دیدنی یزد محسوب می‌شود که همه ساله پذیرای گردشگران زیادی از سراسر ایران و جهان است. این بنای تاریخی که در محله فهادان و در بافت کهن شهر قرار دارد؛ به شما امکان گشت وگذار در کوچه پس کوچه‌های قدیمی شهر که قدم به قدم پر از زیبایی و حس خوب است را می‌دهد. خانه اعیانی  لاری ها که مساحتی برابر با 1700 متر و زیربنایی معادل 1200 متر مربع دارد؛ از دو بخش اندرونی و بیرونی، حیاط در مرکز و قسمت‌های اعیان نشین چهار فصل دردور تا دور عمارت ساخته شده است؛ که براساس تابش خورشید چهارطرف آن برای چهار فصل مختلف مناسب هستند. این بنای تاریخی دارای 3 حیاط و 6 باب خانه بوده و ایوان‌ها، تالارها، اتاق‌ها و یک سردر و هشتی را نیز در خود جای داده است. در معماری خانه لاری‌ها، ویژگی‌های معماری یزدی از جمله احترام به حریم خصوصی، همبستگی فضاهای مختلف و چیدمان اصولی فضاها و استفاده از عنصر مهم بادگیر نیز به چشم می‌خورد.

8-4موزه فرهنگی و باستانی یزد، موزه مارکار

مجموعه فرهنگی و هنری مارکار که یکی از دیدنی‌ترین موزه‌ها و جاذبه‌های گردشگری یزد، به شمار می‌رود؛ از تاثیرگذارترین بناهای قدیمی در تاریخ معاصر یزد نیز شناخته می‌شود. این مجموعه که نقش بسزایی در آموزش و پرورش مردم یزد داشته است و نمایانگر تاریخ و فرهنگ و هنر زرتشتیان محسوب می‌شود؛ در دهه 90 خورشیدی به موزه مارکار تبدل شده و ساخت فاز نخست این موزه به دست اسفندیار اختیاری در سال 1394 پایان یافت. در ابتدای ساخت این بنا که از زیباترین بناهای تاریخی یزد نیز به شمار می‌رود؛ به عنوان دبیرستان، دبستان و خوابگاه دانش‌آموزی از آن استفاده می‌شد. در این موزه با پوشش زنان و مردان و موبدان زرتشتی، و آیین و آداب و رسوم زرتشتیان به خوبی آشنا می‌شوید. معماری این بنا بسیار چشم‌نواز و زیبا بوده و به گونه‌ای طراحی شده است که بیشترین بهره را از نور خورشید ببرد. مجموعه ماکار برای تامین آب مورد نیاز خود از آب‌انبار، گاو رو، پاکنه و راه قنات استفاده می‌کرده است و بازدید از این قسمت‌ها برای عموم آزاد است. همچنین حمام و سرویس‌های بهداشتی موجود در این مجموعه می‌تواند شما را با سبک زندگی مردمان در 80 سال پیش آشنا کند. در آخرین قسمت موزه تاریخ و فرهنگ زرتشتیان، آشپزخانه‌ای قدیمی با تمام وسایل مربوط به آن به نمایش گذاشته شده است.

8-5موزه خودروهای کلاسیک یزد

موزه خودروهای تاریخی و دست‌ساز یزد، یکی از جالب‌ترین و متفاوت‌ترین موزه‌ها برای علاقمندان به اتوموبیل‌های قدیمی و کلاسیک به شمار می‌رود. این موزه در سال 1396 به همت برادران اردانی با جمع‌آوری خودروهای دست‌ساز و خودروهای شناسنامه‌دار تاریخی، به شکلی خلاقانه در بنایی تاریخی به مساحت 1800 متر مربع به نمایش گذاشته شده است. در حال حاضر در این مجموعه 30 دستگاه خودرو تاریخی قرار دارد؛ که در میان آن‌ها، 5 دستگاه خودروی دست‌ساز وجود دارد. همچنین 20 دستگاه موتورسیکلت نیز از دیگر دیدنی‌های این موزه درکنار خودروهای کلاسیک محسوب می‌شود. موزه خودروهای کلاسیک یزد، در سال 2018 از نظر شورای شورای بین المللی موزه‌ها به عنوان خلاقانه‌ترین موزه انتخاب شد.

8-6موزه وزیری، موزه وقفی یزد

از بین موزه های یزد، موزۀ وزیری زیر نظر آستان قدس رضوی اداره می‌شود که اشیاء قدیمی آن از خانه های تاریخی یزد خریداری شده است. این ساختمان را حاج‌سید‌علی‌محمد وزیری یزدی وقف کرده که حاوی دو بخش موزه و کتابخانه است و کتابخانۀ آن در سال ۱۳۳۴ شمسی و موزۀ آن در سال ۱۳۴۸ افتتاح شده‌اند.

8-7زندان اسکندر یا مدرسه ضیائیه:

زندان اسکندر سالهاست که در فهرست جاذبه های گردشگری یزد قرار دارد. مدرسه ضیائیه یا زندان اسکندر در محله فهادان یزد قرار دارد. در دل کوچه پس کوچه‌های بافت تاریخی یزد که قدم بزنید به این محله می‌رسید. زندان اسکندر در لیست آثار ملی ثبت شده و یادگاری از قرن هفتم است.

در ساخت این مدرسه که بیشتر به زندان اسکندر معروف است فقط از خشت خام استفاده شده و هیچ کاشی‌کاری در آن دیده نمی‌شود. گچ‌بری‌ها و رنگ‌ آبی و لاجوردی روی خشت‌ها از تزئینات این بنا هستند.

به رسم معماری کویری، بنای مدرسه دور تا دور یک حیاط مرکزی قرا گرفته و در وسط آن هم چاهی عمیق وجود دارد که به یک سرداب می‌رسد.

9- آب انبار 6بادگیر

شهر یزد را می‌توان شهر آب‌انبارها قلمداد کرد. واضح است که اقلیم و شرایط آب‌وهوایی خشک و کویری یزد و متعاقبا باران کم و تدبیر برای جبران کم‌آبی باعث شکل‌گیری آب‌انبارها در این شهر شده است. آب‌انبار شش بادگیری یکی از این آب‌انبارها است که امروزه از جاهای دیدنی یزد به شمار می‌رود. این آب‌انبار متعلق به دوره قاجاریه است و در تاریخ چهارم فروردین ۱۳۵۷ هجری شمسی در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت. آب‌انبار شش بادگیر تنها آب‌انبار شش بادگیری یزد به حساب می‌آید که شهرت خود را مدیون بادگیرهای رفیع، زیبا و هشت‌وجهی و نیز گنبد عظیم تخم‌مرغی خود است.

سازندگان برای بهره‌وری هرچه بهتر از بادهای وزان در یزد، بادگیرها را هشت‌وجهی ساخته‌اند. ارتفاع مخزن و بادگیرها، معماری زیبای بادگیر، سردرهای زیبا و تزیینات آجری با مقرنس‌کاری و کاربندی‌های چشم‌نواز از امتیازات آب‌انبار شش بادگیری یزد هستند.

آب‌انبار تا چند دهه پیش هنوز رونق داشت و مردم از آن آب برمی‌داشتند؛ ولی امروزه تبدیل به یک جاذبه تاریخی مذهبی شده است. فضای بین در ورودی تا بادگیرها و گنبد آن برای برپایی چادر حسینیه استفاده می‌شود

10- قنات زارچ یزد

قنات زارچ یا قنات باغ زارچ در استان یزد قرار دارد و با طول ۷۱ كيلومتر، تعداد ۲,۱۱۵ حلقه چاه‌ و با سابقه بیشتر از ۱۰۰۰ سال، یکی از قدیمی‌ترین و طولانی‌ترین قنات‌ها در جهان محسوب می‌شود. قدمت قنات زارچ را به پیش از اسلام و دوره ساسانی نسبت می‌دهند. قنات مذکور نه‌تنها در میان آثار ملی ایران قرار دارد؛ بلکه در سال ۲۰۱۶ میلادی به ثبت جهانی یونسکو رسید. برای بازدید از این قنات باید به محله کوشک نو در شهر یزد بروید تا بتوانید گوشه‌ای از این سازه زیبا را به نظاره بنشینید.

قنات تکنیکی زاییده شرایط اقلیمی و صدالبته هوشمندی نیاکان ما است. هزاران سال پیش، ایرانیان باستان با حفر کاریز به‌منظور کاوش آب در دل زمین و استفاده از آن در بخش‌های کویری، با ذهن خلاق خود موفق به ابداع شیوه‌های کارآمد و کم‌مصرف در انتقال آب به سطح زمین و آبیاری اراضی کشاورزی شدند. این روش‌ها در فلات مرکزی ایران منجر به آبادانی و احیای بخش وسیعی از سرزمین‌های خشک شد و پایه‌های تمدنی را بنیان نهاد که نه‌تنها از نظر اقتصادی،‌ بلکه از منظر اجتماعی و فرهنگی نیز از دیگر تمدن‌ها پیشی گرفت.

فهرست